Demre-Kaş otoyol davasında 200 bin TL keşif bedeli | Av. Koç: Hak aramak zorlaştı
Demre-Kaş otoyol projesi için Bakanlığın verdiği 'ÇED olumlu' kararına karşı açılan davada, mahkeme ara kararında 200 bin TL keşif bedeli istedi.

Fotoğraf: Yusuf Yavuz
Ramis Sağlam
ramissağ[email protected]
Antalya- Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının Finike Demre-Kaş-Kalkan ilçelerinde alternatif olarak yapılması planlanan otoyol projesinde ÇED olumlu kararı vermişti. Bakanlığın ÇED olumlu kararına karşı Kaş Kültür ve Çevre Derneği, Mimarlar Odası Antalya Şubesi, Peyzaj Mimarları Odası, Doğa Derneği, Finike TORAÇDER ve 127 vatandaşın açtığı davada Antalya 2. İdare Mahkemesi ara kararı verdi.
Türkiye'de hak aramanın gittikçe zorlaştığını söyleyen davanın Avukatı Tuncay Koç, açılan davayı ve mahkemenin ara kararını gazetemize değerlendirdi.
"Mahkemeye erişim hakkını engelliyor"
Mahkeme dava harçları ve bilirkişi ücretlerinin çok yükseldiğine vurgu yapan Koç, "Artan enflasyonla beraber talep edilen bilirkişi ücretleri, mahkemeye erişim hakkının ihlali boyutuna ulaşmıştır. Özellikle idari davalarda işin gereği bilirkişi heyetlerince raporlanması gereken davalarda istenen bedeller çok yüksektir. Bu idarenin resen araştırma ilkesine de aykırıdır" dedi.
Demre Kaş otoyol projesi
"SİT alanlarıyla ilgili yeterli çalışma yapılmadı"
Arkeolojik SİT alanlarıyla ilgili yeterli çalışma yapılmadığını belirten Koç, "Alanda tespit edilen en az tescilli 11 arkeolojik SİT bölgesi bulunuyor. Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından belirtilen söz konusu MYRA Antik SİT alanı yanından otoyol geçecek ve antik su kanalı yakınına köprü yapılacaktır. Alanda bulunan 11 adet tarihi SİT alanı etkilenecek, bölgede yaşayan nesli tükenmekte olan yaban keçisinin ve tosbağanın (Testudo graeca) habitat alanı daralacak ve nesilleri iyice tehdit altına girecek doğal habitat ikiye bölünecektir. Oysa tünel inşası da ayrı bir risk konusu ve maliyettir. Doğrudan üzerinden geçmese de çok yakın konumda olmalarından dolayı bu alanlar gerek inşaat faaliyeti sırasında, gerekse işletme aşamasında doğrudan etkilenecektir" bilgisini paylaştı.
Kültürel miras varlıkları etkilenecek
Güzergâh boyunca yapılacak yoğun patlatmalara da değinen Koç, "Patlatma sonucu çevreye yayılan kaya parçaları ve toz, yarma kazıları, ağır tonajlı kamyonların sirkülasyonu sonucu kültürel miras varlıklarının etkilenmesi, tahrip olması kaçınılmaz olacak. Otoyolun geçeceği Kaş-Kalkan güzergâhında, Çukurbağ köyündeki Phellos antik kenti territoryumu içinde kalıyor. Phellos antik kentine bağlı olarak bu territoryumda bölgeye yayılmış ancak bugüne kadar tescil edilememiş tarımsal amaçlı çok sayıda antik çiftlik merkezlerine ve kulelere ait kalıntılar vardır. Antik dönemlerde yoğun olarak kullanılan bu bölgede yine tescili yapılmamış, hemen her yerde yaygın olarak görülen çok sayıda lahit, sarnıç, işlik, kuyu kalıntıları mevcuttur" diye konuştu.
"Birinci derece SİT alanına otoyol yapılamaz"
Kaputaj plajı ve üst bölgesi, Antalya Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu tarafından 2016 yılında 1. Derece Sit alanı olarak ilan edildi. Kaputaş alanı Kalkan güney yamaçları 1. derece SİT alanları diye ifade edilmesine rağmen yol projesine onay verildiğini ifade eden Koç, "Fakat dikkat edilecek olursa burada otoyol projesi/yol ibaresi mevcut değildir. Çünkü 1. derece SİT alanlarında yol olmaz. Alınan bu karar da hukuka aykırıdır. Kaputaş'ın üst kotlardan geçen asfalt köy yolları mevcuttur. Bölgede hiç yol yok değildir. Köy yollarının kalitesi düşük olsa da trafik olmadığı için yöre halkına yeterlidir. Yani ilke kararında geçen zorunluluk da mevcut değildir. Mevcut Demre-Kaş-Kalkan yolu vardır ve Kaputaj plajının yanından geçmektedir. Demek ki yol acil ve zorunlu bir ihtiyaç değildir. Üstelik Kaputaj plajının 200 metre üstünden bir köprüyol geçmesi hem alanın doğal SİT yapısını bozacaktır hem de dünyaca ünlü turistik plajının görünümünü etkileyecektir. Tabiatı Koruma Kurulu'nun bu kararla neyi koruduğu anlaşılabilmiş değildir" ifadesini kullandı.
Evrensel'i Takip Et